Kuohun Nuorisoseuran perustava kokous pidettiin 29.4.1923 Lampsinmäentalossa. Vuonna 1927 valmistui Männikkö-nimiselle tontille Kuohun keskustaan oma talo, joka on Nuorisoseuran toiminnan keskipiste. Syntymäpäiväjuhlia vietettiin viimeksi 22.9.2013. » Katso tunnelmia kuvista.

Lyhyt katsaus historiaan

Kuohun Nuorisoseura on toiminut aktiivisesti yli 90 vuoden ajan. Nuorisoseurantalo on melko hyvin alkuperäisenä säilynyt 1920-luvun seuraintalo, jolla on Kuohun kylälle huomattava paikallis- ja rakennushistoriallinen sekä maisemallinen merkitys. Valmisteilla olevassa osayleiskaavassa rakennus on merkitty suojeltavaksi.

Kuohun Nuorisoseuran perustava kokous pidettiin Lampsinmäen talossa 29.4.1923. Seuran tapahtumia pidettiin aluksi kylän maalaistaloissa. Nuorisoseuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Alma Sillman. Toiminta alkoi hyvin vilkkaasti, pidettiin iltamia, harrastettiin kuorolaulua, tanhuamista ja näyttelemistä. Seuran lehti Tuike alkoi ilmestyä. Toiminta oli vilkkainta 1920- ja 1930-luvuilla. Sotien ajaksi toiminta lakkasi lähes kokonaan, mutta alkoi elpyä 1950-luvulla, kuitenkin huomattavasti laimeampana kuin ennen sotia. 1960-luvulla toiminta loppui lähes kokonaan. Toiminnan myöhemmin elpyessä aloittivat toimintansa aikuisten ja lasten näytelmäkerhot. Seuran oman toiminnan lisäksi taloa on vuokrattu häiden ja muiden juhlien pitopaikaksi. 

Nuorisoseuran talon tontti ostettiin Niemen tilasta maanviljelijä Sillmanilta 1920-luvulla. Talo rakennettiin vuonna 1927. (Samana vuonna rakennettiin myös kansakoulu). Talon rakennuspuiksi hankittiin valtion metsästä tuulenkaatoja. Kirvesmies Rajala hakkasi hirsikehikon ja teki muutakin kirvesmiestyötä seuralle hyvin edulliseen hintaan. Suuri osa töistä tehtiin talkoilla, kuten myös 1980-luvulla taloon tehdyt useat remontitkin. Tukeista sahattiin tarvittavaa lautatavaraa Kuohulla toimineella Kuosmasen sahalla ja lisälautoja saatiin myös sahalta. Nuorisoseurantalossa oli alun perin eteinen, johon liittyi vaatesäilö, sali, näyttämö, ravintola, keittiö ja yläkerrassa talonmiehelle huoneen ja keittiön asunto. Salin lämmittimeksi saatiin kirkosta tuotu kamina. 

Helmikuun 2006 lopussa päättyi mittava nuorisoseurantalon Kylän Helmi -kunnostushanke, jonka mahdollisti Alma-kehittämisohjelman julkinen rahoitustuki. Kylän Helmi -hankkeella tähdättiin siihen, että talosta kehittyy kyläläisten yhteinen kylätalo kulttuuri-, nuoriso- ja vapaa-ajan harrastuksille sekä pitotalo monenlaisille perhejuhlille. Talo on avoin kaikille kyläläisille ja taloa vuokrataan tapahtumiin ja juhliin myös kylän ulkopuolisille. 

Toiminta uusitussa nuorisoseurantalossa (osoitteessa Suvitie 7, 41930 Kuohu) käynnistyi sunnuntaina 26.3. avoimien ovien päivällä, jolloin runsaslukuiselle vierasjoukolle esiteltiin nuorisoseuran ja talon historiaa, Kylän Helmi -hanketta ja tulevaa toimintaa talossa. Vilkas puheen sorina ja nauru täytti kevätauringossa hehkuvat komeat tilat. Kahvit, teet, puurot, pullat ja täytekakut nautittiin uusilla pellavaliinoilla katettujen ja kukin koristelluin pöytien ääressä.